Nuet och tidsfragmenten

På vandring genom den gamla Kurparken kommer man fram till den byggnad som varit centrum för kurortens verksamhet. Hit tog man den hälsobringande leran på vagnar för distribution till de olika kurbaden. Ordet “Bad” i ortnamnen handlar främst om gyttjebad och inte vanliga bad som man kan tänka sig! Som jag tänkte mig!

Så sätter jag mig vid ett cafébord för att fika. Jag väljer alltid ett bord där en annan ensam person sitter, då finns det chans till ett samtal! Vid detta bord sitter en kvinna i övre medelåldern och dricker ett glas vin. Vi börjar prata och detta leder till  ett flera timmars samtal om allt mellan himmel och jord! Tyvärr tog jag inget foto på henne men jag hoppas att hon kommer med på FB och blir min vän där. Vi fann varandra!

Mariana, som hon heter, har blivit änka, berättar hon, och bor i ett hus i en närbelägen by. Varje dag cyklar hon fyra kilometer in till Bad Meinberg för att “se folk” en stund: hennes by är en öde by socialt sett, berättar hon. Hon växte upp där, gifte sig och har bott i sitt föräldrahem hela livet. Nu bor barnen i  det större samhället Desmold och hon är ensam.

Till byn har en stor grupp ryska baptister flyttat. De har köpt upp ett antal hus. Deras religion förbjuder att kvinnorna klipper håret så alla kvinnfolk, flickor som kvinnor går med meterlångt hår hängande. Själv är Mariana den tyska kortklippta varianten och har fått utstå spott och spe från de nykomna. Deras barn skriker att de inte får prata med “djävulen”.. “Jag måste flytta från min hemstad för att inte må dåligt”, berättar hon. Religion är det värsta som finns, utbrister hon och jag instämmer.

EuropaB

Jag kan inte mer än le lite också för jag känner precis igen mig i hennes berättelse men hemma är det Mellanösternmuslimer med sina burkakvinnor som har åsikter om svenska kvinnor som sitter ute i trädgården ensamma i sommarklänning! Mariana och jag är rörande överens om att de friheter som vi västerländska kvinnor kämpat för börjar kännas ifrågasatta och vi reagerar båda  med ilska och kamplusta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s