Nuet och tidsfragmenten

Jag berättar för dem om en epsiod ur mina liftarresor som har med deras hemtrakter att göra: Inger och jag hade tagit oss till Bodensee på vår resa och satt på en pub. Det började bli kväll och vi skulle hitta en park att sova i. Vi kom ut på trottoaren och stod lite rådvilla en stund. Då stannar en bil bredvid oss och ett par frågar oss om vi har någonstans att sova. Nej, säger vi ärligt. “Kom med oss”, tycker de och det gör vi. Vi hamnar hemma hos dem i en villa i utkanten av staden. Vi får ett sovrum med två sängar. VI bor en vecka hos dem, tvättar kläder och sover ut. En dag vid fukosten, undrar vi varför de gör detta för oss.  Då pekar de på ett kort på en hylla på en ung tjej i vår ålder. “Hon är och liftar i England. En familj tog hand om henne i en vecka och nu tänkte vi göra samma sak”. Vi ler mot varandra.

Frau Kolle, som jag bor hos, är en äldre dam ur den kända släkten  Kolle i staden. Hennes farfar startade det första hotellet och den gamla matsalen “Alter Muschelsaal” från 1920-talet, med alla sina snäckskal längs väggarna, finns fortfarande kvar med samma traditionella matkultur som förr. Jag spenderar en hel eftermiddag där med att äta, njuta och bli uppassad! Jag tror aldrig att jag har ätit en så god spätta i hela mitt liv! Frau Kolle själv går fram och tillbaka och konverserar med gästerna vid de linnedukade borden. Åh, en sådan höjdpunkt på resan!

I kvällningen filosoferar jag över varför det inte verkar finnas några vuxna kvinnor i Sverige, såsom det gjorde i England när jag bodde där, i min ungdom i Sverige och nu som i Tyskland. I Frau Kolle känner jag igen mina mostrar; kraftfulla damer som styrde och ställde över sina sjukhem eller institutioner. De var alla sjuksköterskor och avancerade till egna företagare eller chefer. De hade lämnat den flirtiga åldern och vuxit in sin naturliga kvinnoroll som yrkesverksamma människor. I Sverige av idag verkar idealet för en kvinna att vara så lik sin äldsta dotter som möjligt, se flickaktig och fåraktig ut. Att ständigt verka sexig är kravet på dagens kvinna! Jag är glad att Tyskland bjuder mig på flera vuxna kvinnoporträtt längs vägen! Förebilder för framtiden!

Europa23

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s