A la recherche du temps perdu

sid 10/10 DAGS ATT AVRUNDA

Varje gång jag åker över till Danmark för en kort dagsresa brukar det bli att jag åker till RINGSTED. Jag vet inte varför men jag dras till staden och dess magnifika kyrka. Jag råkade komma strax före ett dop när alla ljus var tända och det var så vackert att sitta där! se videon på min FB ! och här

Ringsted kyrka
Ringsted interior

Sedan tog jag en sväng till Roskilde kyrka på vägen hem. Se en video här samt åt en dansk/skånsk specialitet: ÄGGEKAKA

MALMÖ, SWEDEN

Sedan var det ingen mer möjlighet att undvika att åka över Sundet.. tillbaks till “En om dagen”-landet som danskarna kallar Sverige numera. Det var med sorg jag viftades förbi av gränspolisen..

En vanlig måndag i Sverige aug 2021:

• Skottlossning i Borås tidig morgon (shooting in Borås early morning)• Skjutning i Linköping kl 19.30 (shooting in Linköping )• Två personer skjutna i Göteborg kl 22 ( two people shot in Gothenburg at 22.00)• Två män ihjälskjutna i Tensta kl 22.30 (two men shot dead outside Stockholm at 22.00)

Men som jag säger: Det är tryggt att numera kunna skilja på “nyårsraket, skott eller bomb” när man vaknar om natten.

Den svenska folkliga historien är ett sorgligt kapitel ända från Sveriges tillkomst på 1500-talet: ständigt utsatta för överhuvuden har gjort dem till ett lydfolk för vilken överhöghet som helst. Under krigen på 1600-talet var de endast av intresse som kanonmat nere i Europa, den svenska varianten av protestantismen skapade ett skräckvälde som idag jämförs med mullorna i Iran, angiveriverksamheten skapade ett folk som lurade på varandra och som än idag smyger omkring för att inte utsätta sig för Jantekärringarnas blickar och förtal. Var tredje svensk som söker psykvård har mobbing i bagaget. Under socialdemokratin utsattes de för “folkhemsideologin” där de som inte passade in tvångssteriliserades eller sattes på gigantiska psykinstitutioner. Det har skapat en räddhågsen individ som endast vill vara en del av tapeten. Individuella insatser ses som något suspekt och konstigt. Reportern från The Observer som bodde här på 60/70-talet skrev en bok om The Totalitarians/ Det blinda Sverige ur vilken jag hittade ett passande citat om detta.