I Mödernes fotspår

Min sista dag i Långasjö packar jag och städar ur mitt rum. Jag äter middag med Andreas och Eva Gamani som driver vandrarhemmet, vilka jag har blivit märkligt bekant med under dessa dagar. De bjuder på potatisgratäng och Andreas tycker att jag ska flytta tillbaka till min hembygd igen. Det kan inte bli svårt för dig att engagera dig i något här, skrattar han, med tanke på hur jag har flängt runt. Jag tänker tanken och låten ”Get back” sjunger återigen i mina öron. Jag är mätt på storstaden, jag har blivit äldre och jag längtar till SKOGEN. Skogen är ett levande väsen för mig och modern forskning visar på ett mycket komplicerat kommunikationssätt mellan träden som går via deras rötter.. Kanske har jag inte så fel om de själsliga träden. Vår asatro före kristendomen använde trädet Yggdrasil som symbol för kontakten mellan världarna. Det kanske inte var en slump. Kanske är Yggdrasils söner och döttrar inte bara virke att elda upp..

Nu far jag till Ingvar och Solveig Karlsson på Näset. Gården ligger vackert med utsikt över sjön Törn. När jag knackar på öppnar Solveig och det dröjer inte länge förrän kaffekittlen kommer på och det blir fika även hos dem! Jag känner en djup tacksamhet för all den öppenhet och hjälp som getts mig under dessa dagar och avslutningen på resan kan inte bli bättre än detta besök. Solveig och Ingvar visar mig en bild på regnbågen tagen igår kväll. De säger att det var ett märkligt rött sken över hela gården som de aldrig någonsin sett förut, men de hann inte tänka på att fånga det på kamera. Samtidigt dyker en barndomsbekant upp med sin fru på gången upp mot huset och istället för att ganska snart resa hemåt mot Skåne blir jag kvar i flera timmar! Släktforskningen faller bort och istället diskuterar vi världens situation, Sveriges situation och vi känner alla en oro inför hur framtiden ska arta sig med så mycket omvälvningar; terrorn som breder ut sig, miljöförstöringen, den ökade kriminaliteten och det sociala sönderfallet i städerna osv. Men än finns livsglädjen kvar ändå och vi skrattar mycket och ofta runt bordet innan jag bryter upp för att resa.

Nu vänder jag bilen mot Skåne och via Tingsryd tar jag mig ner mot Karlshamn. På motorvägen känner jag mig nästan hemma. Då knackar någon mig på axeln och det är min mormor Ruth. Hon tittar på mig så vänligt och ger mig en kram för allt arbete jag gjort dessa dagar och plötsligt är vi i hennes kök i Benestad. Hon har satt fram sirliga små kaffekoppar och tycker att jag ska väl dricka kaffe med henne också, likväl som med alla andra! Jag muttrar något om att jag kör bil men hon svarar att jag vet precis hur jag ska dela upp mig och vara med henne också. Jag gör så och medan jag kör vidare på jorden, dricker vi kaffe på varsin sida av hennes köksbord i himlen under tysthet och begrundar denna ”hemvändarresa” om hennes innehållsrika liv. Fortsättningen på det får vi ta en annan gång!

Sissela Månsdotter 1703-1785 Bågsjö
Maria Nilsdotter 1733-1811 Bågsjö
Botil Svensdotter 1759 – 1828 Bågsjö
Helena Svensdotter 1788 – 1871 Trollamåla
Kajsa-Lisa Petersdotter 1822 – 1871 Fåglasjö
Maria Charlotta Petersdotter 1856 – 1906 Slott, Ellingsmåla
Ruth Forsberg 1892 – 1968 Fåglasjö
Märta Johnsson 1924 – 2013 Alvesta
Ingvor Sabina Le John 1954 Vetlanda