“Vi fick tidigt lära oss..”

Varför det blev folk av ungarna förr, men inte idag? Tankar av författaren Lennart Olsson————-

“Jag är en fattig, men stolt pensionär. Jag har levt ett liv som varierat mellan sorg och glädje, lek och allvar, rikedom och fattigdom. Men det har aldrig fallit mig in att förbättra min tillvaro genom onda gärningar, som t ex stöld, bedrägerier eller annan brottslighet, inte ens i mina tankar. Jag har haft många vänner och bekanta som jag umgåtts med sen barndomen, som liksom jag levt ett hederligt, strävsamt liv. Hur kan det då komma sig att vi inte har fallit in på brottets bana? Kanske kan min historia ge en rimlig förklaring.

Jag föddes i Stockholm 1939. 1942 flyttade mina föräldrar in i ett “barnrikehus” i Malmö. Huset var placerat i utkanten av staden, avskilt av en järnväg. Vägen som gick under järnvägen var huvudleden in och ut från staden. Jag blev tidigt medveten om att jag bodde i ett, vad vi kallade för, “getto”. Här hade vi inpå knutarna, fängelset, “idiotanstalt”, en park där häxor och brottslingar hängdes för inte så länge sedan, en garnisonspark där de hängda begravdes. Här fanns några större omoderna huskomplex, där det bodde fattiga arbetarfamiljer.

Det fanns mer än 1000 barn i “gettot” varav 350 bodde i samma barnrikehus som jag. Vi hade en skola där sexhundra av dessa barn gick. De flesta av oss var tidigt medvetna om att vi levde under fattiga förhållanden. Vi fick kläder och skor av fattigvården, som bestod av Röda Korset och slumsystrarna, vi fick ofta fisk eller annan billig rätt, till middag. När det någon gång serverades kött, då oftast på en söndag, då var det fest.

Ungarna i “gettot” fördrev tiden med traditionella lekar, som hoppa hage, hopperep, kurra gömma, rulleband, pjet mm. Vi fick tidigt lära oss att själva tillverka leksaker, svärd, pistoler, lådebilar och pilbågar. Men vi kunde också hitta på bus och ofog, t.ex. använda slangabella där fönster träffades och gick i spillror, gubbar och kärringar som fick någon kastanj eller sten i huvudet. Vi kastade snöbollar på både fönster och annat som rörde sig. Ett trettiotal bilar blev totalförstörda vid frihamnen av ungar från “gettot”. Vi hittade på många andra hyss, som man inte fick göra, trots att vi visste om det. Många av oss provade även på att sno något i någon affär, då mest godis, som för det mesta var placerat på disken inom armens räckhåll.

Vi var kända i staden, de hade en stor respekt för oss; stadsborna vågade sig inte ut här. De kallade oss för “backabusar”. De trodde att om de kom in i vårt “getto”, så vankades det stryk. Vilket sällan hände. I “gettot” bodde förvisso ett par familjer som var kända bråkmakare, men det drabbade mest ordningsmakten. Disciplinen i “gettot” var hård , ibland för hård. Man fick lusingar och stryk av mattepiskare och klädesborstar för allt man hittade på som inte passade de äldre. Ibland obefogat.

I skolan var de flesta lärare riktiga barnuppfostrare, de använde en bambukäpp, en meter läng och ca 10 mm tjock, som ofta landade på skinkorna så det uppstod färgranna ränder i ändan. Man blev dragen i håret intill öronen så man följde med upp i taket. Kvarsittningar duggade tätt. Slagsmål förekom sällan i “gettot”, men i skolan kunde det max en gång i månaden uppstå ett mindre slagsmål, slagsmål som snabbt avbröts av en lärare som hade rastvakt.

En eller två gånger om året inträffade “gårdakrigen”. Dessa proklamerades i skolan på rasterna några dagar innan drabbningen. Det var ungarna i barnrikehuset mot ungarna, antingen på Östergård eller mot ungarna i Gula faran eller Sarisgården. Dessa krig var brutala, många fick riktiga blåmärken som satt kvar flera dagar. Vapnen bestod av träsvärd, pinnar, pilbågar, stenar, koks, kol och knytnävar. Kriget varade endast en dag. Dagen efter var alla vänner igen, de forna fienden kunde dagen efter, skratta och berätta för varandra hur de upplevt slaget.

Vi fick också uppleva och känna glädje, Vi var med i scouterna, Unga örnar eller Frälsningsarmen, där det ofta anordnades något trevligt för oss ungar. Men vi fick även här lära oss vett och omsorg under trevliga former. Ofta på söndagarna fick man en krona för att gå på bio för, eller spendera en dag i Folkets park. Vi gick ibland till museet som var gratis. Vi badade på Ribban eller saltsjön, vi lekte i den underbara Beijers park. Vi rörde oss fritt i hela staden, vi fick tidigt ta ansvar för var vi tog vägen eller för vad vi hittade på. De flesta föräldrar frågade eller brydde sig inte om var ungarna var eller hittade på, bara de var hemma i tid till maten eller läggdags.

VI FICK TIDIGT LÄRA OSS ATT VARA ARTIGA OCH UPPMÄRKSAMMA. Vi bockade oss när vi hälsade på någon äldre, vi höll upp dörren för äldre, vi reste oss och överlämnade platsen på buss eller spårvagn till äldre, vi sprang ärenden eller hjälpte till med sådant som hemmafruarna inte klarade av. Vi hade för det mesta vår mamma hemma Men det hände då och då att mammorna hade något städjobb hos någon rik familj inne i staden. Men för det mesta var de hemma och tog hand om ungarna. Vi barn kunde också bli disciplinerade av andras mammor.

Trots den hårda disciplinen i skolan, var man för det mesta glad och gick dit med glädje, Lärarna var ju inte bara tyranner, de kunde vara snälla också, de tog ut oss till parken för att gymnastisera i det fria. Vi fick några underbara dagar i Frostavallen, med snitseljakt och orientering. Vi fick spela rundboll, långboll, fotboll. Vi fick uppleva Alnarp, museet, plocka potatis hos någon bonde och mycket mer. Vi fick samla papper och tidningar, som efter försäljning finansierade en dagsutflykt till någon skog eller badstrand för hela skolan.

Vi fick mycket tidigt lära oss hushållsarbete, genom att vi fick bädda våra sängar, hjälpa till med städning, handla, diska och plocka undan. Efter den sjuåriga folkskolan fick vi en tvåårig fortsättningsskola, en dag i veckan, som var yrkesinriktad, De flesta barnen i “gettot” började arbeta redan i 11 års åldern, som springpojkar i affärer, eller på något trädgårdsmästeri. Efter grundskolan och de dagar man inte gick i fortsättningsskolan jobbade man på något kontor eller på något företag som lärling. Nu var man inne i yrkeslivet som upptog det mesta av tiden. Den fritid som blev över gick åt till att ha trevligt, man hade varken lust eller tid att hitta på bus eller ofog.

Uppväxten i detta “getto” med så många ungar lärde vi oss att respektera varandra och umgås på ett vänligt plan även med dem som inte var ens nära vänner. Jag vet att av alla de tusentals ungar som växte upp i detta “getto” är det endast högst fem som valde brottets bana. Att det inte var fler, berodde , vad jag personligen tror, på att det var en kombination av fattigdom, frihet, disciplin och uppfinningsrikedom, kamratskap, eget ansvarstagande den lärdom man fick både genom disciplinen, föreningsverksamheten, den äldre generationen och skolan.

Lennart Krigaren Olsson

Läs mer på Kirsebergs Allehanda