Ur “Kvinnor som slår följe med vargarna” av Clarissa Pinkola Estés

“Sagan ger tydliga anvisningar om det arbete vi har att utföra. Sök reda på liken, följ dina instinkter, se det du ser, samla psykisk styrka, oskadliggör den destruktiva energin”.

“Ju starkare och bredare animus ( en bro) desto skickligare, lättare och framgångsrikare kan kvinnan i konkret form manifestera sin tankar och sin skaparbegåvning i yttervärlden. En kvinna med svagt animus har gott om tankar och uppslag men lyckas inte visa upp dem för yttervärlden. Hon kommer sig aldrig för med att organisera och uttrycka sina lysande idéer.”. 67

Den mörke mannen i kvinnans drömmar dyker upp när en initiation – psykisk övergång från en kunskaps- och beteendenivå till en annan, en mognare eller mer energifylld nivå av kunskap och handlande – är nära förestående.”. s. 71

“När en kvinna arbetar på att spåra rovdjuret i sitt psyke och sedan erkänner dess existens och tar upp kampen, kommer det att dra sig undan till en mer undangömd del av psyket. “. s 74

“Vildkvinnan lär kvinnor att inte vara “snälla” när det gäller att skydda sina själsliga liv. Nödvändigt att dra gräns”. s 76

“Tre saker skiljer den som lever med själen från den som lever endast med jaget och de är: förmågan att upptäcka och följa nya vägar, styrkan att hålla ut fastän vägen är knagglig och tålamodet att sakta men säkert lära sig den djupa kärleken.” s. 142

” Är man levande så känner man fruktan”. s. 142