“”Utanförskapet” har blivit det sammanfogande kittet i en kollektiv identitet”

Mauricio Rojas (L) har skrivit en översiktlig essä över separatismens framväxt sedan 1980-talet i Sverige. Den ingår i boken “Separatismen i Sverige” (Timbro Förlag 2023) där även sex andra namnkunniga deltar med sina alster: Robert Hannah, Juno Blom, Per Brinkemo, Sofie Löwenmark, Magnus Ranstorp, Maria Wallin

“DU GAMLA, DU FRIA” 1975

Årtalet 1975 är året när gamla Sverige går i graven kan man säga; allt som händer idag har sina rötter i tidiga 1980-talet, skriver han. Det var då under högkonjunkturen som bl a Muslimska brödraskapet etablerades sig i Sverige och Ali Khan-klanen kom till Göteborg.

I “gamla Sverige” fungerade invandring och integration av sig självt, fortsätter han. Folk kom till Sverige “en fredag och fick arbete på måndagen”. På ett naturligt sätt inlemmades invandrare in i språket och kulturen allteftersom.

Rojas poängterar att embryot till dagens situation även startade i en HÖGKONJUNKTUR. Paradoxalt ledde den till en ökad utslagning på arbetsmarknaden, ökat socialbidragstagande och en tilltagande boendeseparation. Och allt detta trots en förhållandevis hög utbildningsnivå hos invandrarna.

De orsaksfaktorer som skapade denna utslagning, menar han, var en allmän diskriminering, ett passivt flyktingmottagande och en rigid arbetsmarknad (sist in-först ut).

Denna negativa grund som lades då skulle leda till en negativ effekt när lågkonjunkturen satte in i början på 90-talet. 1990 är det år när svensk sysselsättningsgrad var som störst och som sedan aldrig har kunnat uppnås.